FRÖKNÄCKE
1 PLÅT
Jag har alltid fröknäcke hemma, dels för att det är så gott, dels för att det är så enkelt att baka. Se det här som ett grundrecept där du kan smaksätta kexen lite efter humör.
INGRIDIENSER
1 dl majsstärkelse
1 dl krossade linfrön
1 dl solrosfrön
2 dl pumpakärnor
3 msk chiafrön
1 dl finriven parmesanost
1 ½ dl kokhett vatten
½ dl oliv- eller rapsolja
flingsalt
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt oljan och 1 ½ dl kokande vatten. Rör om och låt stå cirka 5 minuter. Tillsätt mer vatten om smeten är för torr, men inte för mycket då blir knäckebrödet segt. Häll ut smeten på bakplåtspapper. Lägg på ett annat bakplåtspapper ovanpå och tryck ut smeten med händerna så tunt det går. Strö över flingsalt. Grädda cirka 50 minuter i 150 grader varmluft. Öppna gärna ugnsluckan ett par gånger och släpp ut lite ånga. Stäng av ugnen och låt knäcket svalna i ugnen. Bryt i bitar.
VARIATION
Smaksätt knäckebrödet med exempelvis chiliflakes, sesamfrön, alger, örtkryddor, brödkryddor eller rostade kumminfrön.