SMAKKAMRATER
INGEFĂRA + KANEL + APRIKOS
Sötman i aprikosen balanserar hettan i ingefÀran. TillsÀtt gÀrna lite syra frÄn apelsin eller citron sÄ lyfter smakerna. Kanelen kan bytas ut mot spiskummin. Kryddorna Àr goda till tomat, ost, kyckling och lamm.
Â
FĂNKĂ LSFRĂ + CITRON + VITLĂK
Rosta fÀnkÄlsfröna lÀtt i stekpannan sÄ smakar de mer. SlÀng vitlökspressen och hacka vitlöken sÄ blir den mildare i smaken. Gott till spenat, flÀsk och kyckling.
Â
INGEFĂRA + LIME + CHILIPEPPAR
Grunden i mÄnga asiatiska curryrÀtter. Gott till bÄde kyckling, fisk och skaldjur och gÀrna ihop med kokos och fÀrsk koriander.
Â
CITRONGRĂS + LIME + FĂRSK KORIANDER
En klassisk kombination i asiatiska rÀtter. FÀrska örter som thaibasilika och mynta Àr gott till men ocksÄ riven ingefÀra eller limeblad. Gott till kyckling, fisk och rÀkor.
Â
SPISKUMMIN + KORIANDERFRĂN + CHILIPEPPAR
Spiskummin och malda korianderfrön anvÀnds ofta i indisk matlagning. Med lite oregano i blir kryddningen mer mexikansk. Chilipepparn ger smakerna en skjuts. Gott till yoghurt, lamm och kyckling.
Â
SALVIA + LĂK + CITRON
Salvia Àr en underbar krydda till kyckling, fisk och flÀsk. Testa att bryna smör tills det Àr nötbrunt, lÀgg i fÀrska salviablad, krydda med citronskal och servera till fisk.