TVÅ GÅNGER SALMA
4 P O R T I O N E R
FÖRRÄTTSPORTIONER
Salma är verkligen en av mina favoriter – perfekt när man vill ha något lite lyxigare. Det går bra att använda vanlig lax också, men se till att den är riktigt färsk.
SALMASASHIMI MED INGEFÄRSSOJA
Sashimi är en perfekt förrätt men vill du ha en snabblagad, lyxig och nyttig middag lägger du bara till ris, edamamebönor och avokado.
INGRIDIENSER
300 g lax, helst Salma
200 g grönsaker, t.ex. rättika, morot, gulrot, rädisor, sockerärter
1 dl tamarisoja
1 msk riven ingefära
1 tsk limesaft
1 tsk flytande honung
2 msk sesamfrön
Gräslök eller koriander till garnering
Skiva laxen tunt och lägg upp på fat. Skala och riv eller skär grönsakerna tunt på en mandolin eller med hjälp av en potatisskalare. Lägg dem i iskallt vatten så att de blir riktigt krispiga. Blanda soja, ingefära, lime och honung till en sås. Rosta sesamfröna i en torr stekpanna och strö över laxen. Ta upp och torka av grönsakerna och lägg dem ovanpå. Garnera gärna med färska örter. Servera med sojasåsen.
SALMA À LA PU
Pu är en vän till mig som verkligen inspirerar när det gäller mat. Han har en skön balans mellan sund, bra och smakrik mat. Allt ska njutas. Det spelar ingen roll om det är mat, kaffe eller skumpa. Ska det ätas eller drickas ska det vara riktigt gott. Det här är en supersnabb förrätt som Pu introducerat mig för, med en härlig crunch från chipsen. Vill du ha laxen som snacks kan du lägga laxen och avokadon på chipsen och servera som munsbitar.
INGRIDIENSER
300 g lax, helst Salma
1 lime
1 avokado
1 tsk örtsalt
1 tsk chiliflakes
1 tsk svartpeppar
1 dl rotfrukts- eller lantchips
Koriander och limeklyftor till garnering
Skiva laxen tunt och lägg upp på fat. Riv skalet av limen och pressa 1 tsk limesaft. Mosa avokadon med limesaften och smaka av med ½ tsk örtsalt. Blanda limeskalet med chili, ½ tsk örtsalt och peppar. Strö kryddblandningen över laxen och toppa med avokadoröra och rotfruktschips. Garnera med koriander. Servera med limeklyftor så kan gästerna själva justera syran.