RAWFOODBOLLAR
CIRKA 18 BOLLAR
Jag brukar ta lite vad jag har hemma i skafferiet nĂ€r jag gör mina rawfoodbollar. ĂvervĂ€gande andel nötter, lite torkad frukt, lite nyttiga fetter och nĂ„gon smaksĂ€ttning. Om du gör din egen nötmjölk Ă€r det perfekt att anvĂ€nda nötmassan som blir över i stĂ€llet för nötter till de hĂ€r bollarna. Mina söner tycker att det hĂ€r Ă€r ett perfekt mellanmĂ„l, bĂ„de hemma och att ha i vĂ€skan nĂ€r de Ă€r ute pĂ„ nĂ„got.
Â
INGRIDIENSER
250 g hasselnötter
8 urkÀrnade dadlar
1 tsk Àkta vaniljpulver
2 msk kakao
3 msk kokosolja
En nypa salt
Kokosflingor, bipollen, hampafrön eller citrusskal att rulla bollarna i
Â
EXEMPEL PĂ SMAKSĂTTNING
1 mosad liten banan
œ tsk malen kanel
œ tsk malen kardemumma
2 tsk blÄbÀrspulver
1 tsk riven ingefÀra
1 tsk lakritspulver
1 krm chilipeppar
En skvÀtt starkt kaffe
Â
BlötlÀgg eventuellt hasselnötterna 1 timme i kallt vatten sÄ blir de lÀttare att mixa. HÀll av vattnet. Mixa alla ingredienserna. TillsÀtt eventuellt en eller tvÄ smaksÀttningar och mixa lite till. Rulla till bollar. Rulla dem i exempelvis kokos, bipollen, hampafrön eller citrusskal.
Â
VARIATION
I stÀllet för dadlar brukar jag variera mina bollar med aprikoser, fikon eller torkade tranbÀr, och nötterna efter vad som finns i skafferiet och hur brÄttom det Àr. Jag anvÀnder ofta sötmandlar och cashewnötter i stÀllet för hasselnötter, men de behöver blötlÀggas 8 timmar. De innehÄller nÀmligen ett enzym, fytinsyra, som kan hindra matsmÀltningen. Genom blötlÀggning försvinner enzymet och vi kan tillgodogöra oss alla nÀringsÀmnen. Hasselnötter behöver inte blötlÀggas för enzymets skull men de blir enklare att mixa.