ÅNGAD TORSK MED BLOM­ KÅLSMOS OCH PARMESANOST


4 P O R T I O N E R

INGRIDIENSER 

4 portionsbitar torskrygg
1 tsk salt
4 msk pinjenötter och pumpafrön
50 g parmesanost basilika till garnering svartpeppar
Till servering: olivolja eller smält smör

 

Salta torsken och låt den stå framme cirka 15 minuter medan du kokar moset så rimmas fisken lätt. Klappa torsken torr med ett hushållspapper. Ånga den cirka 7 minuter i lite vatten eller i en mikrovågsugn, övertäckt med plastfolie. Rosta nötterna och fröerna i en torr stekpanna under omrörning. Hyvla osten. Servera torsken med mos, nötter, frön och ost. Garnera med basilikablad och strö över nymalen peppar. Servera en god olivolja eller smält smör till så att var och en kan ringla lite över.

 

BLOMKÅLSMOS

INGRIDIENSER 

1 blomkålshuvud à 700 g
ca 7 dl mjölk
1 ½ dl crème fraiche


Dela blomkålen i mindre bitar. Koka buketterna mjuka i lättsaltad mjölk cirka 10 minuter. Häll av hälften av mjölken men spar den. Mixa kålen med crème fraiche och tillsätt mjölken lite i taget till ett löst mos. Smaka av med salt.

VARIATION

Gör pestotorsk: Lägg till torkade tomater (s. 63) och servera torsken med mynta- och broccolipesto (s. 51) i stället för med nötter, parmesanost och olivolja. Blomkålsmoset är fortfarande gott till. Gör äggtorsk med brynt smör: Ibland serverar jag torsken med kokt ägg, brynt smör, potatis och ångade haricots verts som jag river citronskal över. Så himla enkelt och en riktig middagsräddare eftersom jag alltid har ägg, potatis och smör hemma och både torsken och bönorna kan förvaras i frysen.