TACO MED LAX
OCH TOMATSALSA


4 P O R T I O N E R

Jag brukar göra en stor laddning med tacokrydda sÄ att det alltid finns hemma eftersom vi anvÀnder det till olika rÀtter. Det Àr gott till bÄde lax, kött och kyckling. NÀr barnen Àr med gör jag ocksÄ en lite snÀllare guacamole. Jag börjar med att blanda ihop avokado, limesaft och salt. De Àr nÀmligen inte sÄ förtjusta i tomat, koriander och de andra ingredienserna. I deras skÄl brukar jag ocksÄ klicka i lite grÀddfil för att fÄ den krÀmigare. Ska jag bjuda pÄ fest gör jag gÀrna salsan dagen innan. Smakerna utvecklas sÄ att salsan smakar mer och som en bonus blir det mindre stressigt. Om det
blir nÄgon lax över Àr den god att lÀgga i quesadilla eller i en sallad.

 

4 portionsbitar lax eller en hel laxsida, (ca 900 g om ni Àr mÄnga)

Klappa in fyra portionsbitar eller en bit lax med 1 tsk tacokrydda per 150 gram lax. Baka i ugnen i 175 grader i 12 minuter för portionsbitar och cirka 15 minuter för en hel bit.


PICO DE GALLO – TOMATSALSA

4 tomater
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
1 chilipepparfrukt, gÀrna jalapeño
1 kruka koriander
1 msk limesaft
salt, svartpeppar


Finhacka tomaterna men ta bort det hÄrda rotfÀstet. Skala
och finhacka lök och vitlök och kÀrna ur och finhacka chilin. Hacka koriandern, Àven stjÀlkarna. Blanda samman alla
ingredienser. Smaka av med salt och peppar.

 

EGEN TACOKRYDDA

Vanlig tacokrydda innehÄller socker, jag har i stÀllet i en gnutta kanel som ocksÄ ger söt smak. Om du gillar vitlök kan du tillsÀtta 2 msk vitlökspulver sÄ smakar det Ànnu mer som den fÀrdigköpta kryddan.

2 msk anchochilipulver
1 msk malen spiskummin
1 tsk paprikapulver
1 tsk oregano
2 krm kane
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar

Blanda alla ingredienser. HÀll upp i en burk med lock och förvara lÄngt ifrÄn spisen och gÀrna pÄ en mörk plats. DÄ behÄller kryddorna sin smak lÀngre.