UGNSBAKAD KYCKLING MED CITRON OCH ÖRTER


4 P O R T I O N E R

Jag har tyckt att det varit lite läskigt med hel kyckling, men är glad att jag har lärt mig laga det nu. Dels är det väldigt gott, dels är det billigt och nyttigt. En hel kyckling brukar minst räcka till två måltider hemma hos oss. Servera gärna fetaostkrämen till.



INGRIDIENSER 

1 hel kyckling, ca 1,3 kg
1 citron
3 msk färska örter, t.ex. rosmarin och timjan
25 g kallt smör
salt, svartpeppar


Skär kycklingen längs benet och fläk ut den så att den blir platt (se bilden). Lägg den på en plåt eller i en ugnsfast form. Skär av skalet på citronen. Skiva halva citronen tunt och stick in skivorna under skinnet tillsammans med örterna. Tryck in lite smör under skinnet också. Krydda rejält med salt och nymalen svartpeppar både inuti och utanpå. Pressa över resten av citronen. Stek kycklingen cirka 50 minuter i 200 grader. Skär gärna lite vid lårbenet för att kolla så att köttsaften är klar.
Du kan också sticka in en termometer, temperaturen ska vara cirka 75 grader.


GRÖNSAKSQUINOA 
INGRIDIENSER 

2 dl quinoa
1 msk lantbuljong
1 paprika i valfri färg
½ kruka mynta
2 msk olivolja
1 msk citronsaft
3 msk pinjenötter
salt


Koka quinoan med buljongen enligt anvisning på förpackningen. Hacka paprikan och myntan och vänd ner tillsammans med övriga ingredienser. Smaka av med salt.


VARIATION
Byt ut (den ibland lite dyra) quinoan mot billigare och närodlad mathavre. Den är också glutenfri.

Gör en asiatisk chilikyckling genom att blanda samman smör- och rapsolja, soja, lite honung, riven ingefära och sambal oelek. Pensla blandningen över kycklingen och
krydda med salt och peppar. Stek som originalet.


Det är också gott att göra orientalisk apelsinkyckling genom att byta ut citronen mot en apelsin. Använd då exempelvis färsk rosmarin, timjan och oregano. Krydda
med 2 tsk spiskummin, 1 tsk koriander och 1 tsk chiliflakes på utsidan av skinnet. Krydda rejält med nymalen svartpeppar och salt både inuti och utanpå. Stek som originalet.