CHIAGRANOLA MED QUINOAPUFFAR


EN STOR BURK

BĂ€sta sĂ€ttet att göra en chunky granola Ă€r att grĂ€dda den som en stor kaka och sedan bryta den i bitar. Den hĂ€r Ă€r inte lika söt som köpta varianter men du kan söta den precis hur du vill – med mer eller mindre honung. Den Ă€r sĂ„ klart glutenfri ocksĂ„. Jag smaksĂ€tter med kokos, nötter och den frukt som finns hemma.


INGRIDIENSER 

1 dl Àppeljuice eller vatten
1 dl honung
1 dl neutral rapsolja
1 dl chiafrön
1 tsk Àkta vaniljpulver
2 tsk malen kanel
œ tsk salt
5–6 dl blandade gryn, t.ex. bovete, havre, quinoa
2 dl quinoapuffar
2 dl pumpafrön

 

FRUKT OCH NÖTTER

INGRIDIENSER 

2 dl rostade kokoschips
1 dl rostade grovhackade hasselnötter
2 dl torkade ÀppeltÀrningar
1 dl gula russin, mullbÀr eller torkade granatÀppelkÀrnor

 

Blanda samman juice, honung och olja i en bunke. Rör ner chiafröna och lĂ„t blandningen svĂ€lla cirka 5 minuter. Rör ner övriga ingredienser utom frukt och nötter till en ganska fast massa. Platta ut pĂ„ en plĂ„t med bakplĂ„tspapper. LĂ€gg ett bakplĂ„tspapper över och tryck till med hĂ€nderna sĂ„ att det blir en kompakt och jĂ€mn kaka. GrĂ€dda i mitten av ugnen i 150 grader varmluft i 20 minuter. VĂ€nd pĂ„ plĂ„ten och grĂ€dda ytterligare 15–20 minuter tills granolan blivit gyllene men inte brĂ€nd. Bryt kakan i bitar med hjĂ€lp av en stekspade och stĂ€ll in plĂ„ten i ugnen igen. StĂ€ng av vĂ€rmen och lĂ„t granolan svalna i ugnen. Blanda ner frukt och nötter nĂ€r granolan har svalnat helt.