ASIATISKA FISKBIFFAR MED ZUCCHININUDLAR


4 P O R T I O N E R


Min lillebror Kristoffer Àr grym pÄ att laga asiatisk mat. Det Àr han som har inspirerat mig till dessa fantastiska smaker. I matrÀtter Àr omogen mango godast och har en bra konsistens, tycker jag, men du kan sjÀlvklart ta mogen om du föredrar det.


INGRIDIENTSER 


500 g fisk, t.ex. torsk, lax
1 litet Àgg
2 salladslökar
1 röd chilipepparfrukt
1 msk fisksÄs
1 msk sesamolja
2 tsk riven ingefÀra
ca 1 dl sesamfrön
olja till stekning


Finhacka eller mixa fiskköttet vÀldigt kort i en matberedare. Vispa upp Àgget och blanda ner. Hacka salladslöken fint och kÀrna ur och finhacka chilin. VÀnd ner tillsammans med fisksÄsen, sesamoljan och ingefÀran. Forma biffar som du vÀnder i sesamfrön. Stek dem cirka 3 minuter per sida.

TIPS
Byt gÀrna ut 200 g fisk mot rÀkor, pilgrimsmusslor eller krabbkött.


ZUCCHININUDLAR
1 kg zucchini
1 röd chilipepparfrukt
1 mango, gÀrna omogen
200 g körsbÀrstomater
1 kruka koriander
DRESSING
2 msk limesaft
ASIATISKA FISKBIFFAR MED ZUCCHININUDLAR.docx
1 œ msk fisksĂ„s
2 tsk honung eller 1 msk kokossocker
4 msk neutral olja


Till servering: hackade rostade cashewnötter eller torrostade jordnötter, koriander. Strimla zucchinin som spaghetti med hjÀlp av en mandolin eller en osthyvel. KÀrna ur och finhacka chilin. Strimla mangon, dela tomaterna och finhacka koriandern, Àven stjÀlkarna. Blanda allt med zucchinin.
Blanda ingredienserna till dressingen. HÀll den över zucchininudlarna precis före servering. Strö över hackade nötter.


VARIATION


Servera med ris eller i hamburgerbröd med sallad och majonnÀs. Eller sÀtt medelhavssmak pÄ biffarna genom att krydda
smeten med 2 tsk dijonsenap, 1 dl finriven parmesanost och 1 kruka hackad basilika i stÀllet för chili, fisksÄs, sesamolja och ingefÀra. Zucchinnudlarna blandar jag dÄ med tomater och fÀrsk basilika och gör en dressing pÄ citronsaft och olivolja till. Rostade pinjenötter ger extra crunch pÄ toppen.