KYCKLINGBURGARE MED SÖTPOTATISKLYFTOR
4 P O R T I O N E R
Saftiga och smakrika burgare serverar jag gärna med goda såser och tillbehör, som sötpotatisklyftor och salladsblad – perfekt för mig som inte äter gluten.
INGRIDIENSER
HONUNGSPICKLAD RÖDLÖK
1 stor rödlök
5 msk vatten
3 msk honung
1 ½ msk ättikssprit 12 %
Skala och skiva löken tunt. Blanda vatten, honung och ättika. Lägg i löken och låt pickla minst 30 minuter.
SÖTPOTATISKLYFTOR
2 sötpotatisar, ca 500 g
2 msk olivolja
1 tsk rosmarin
salt, svartpeppar och chiliflakes
Tvätta och skär potatisen i klyftor. Blanda den med olja och rosmarin. Grilla eller stek cirka 15 minuter i 225 grader. Krydda med salt, peppar och chili. Till servering: sallad, guacamole från sidan 29 och hamburgerbröd sidan 102.
VARIATION
Byt ut kycklingen mot finhackad lax eller kalkonfärs.
1 schalottenlök
1 ägg
2 tsk dijonsenap
500 g kycklingfärs
½ tsk rökt paprikapulver
1 tsk malen spiskummin
1 tsk salt
Skala och finhacka löken. Vispa upp ägget med senapen i en bunke. Rör ner övriga ingredienser. Forma till burgare med fuktiga händer. Stek eller grilla dem cirka 5 minuter på vardera sida.
FETAOSTKRÄM
150 g fetaost
2 dl yoghurt 10 %
2 msk olivolja
salt, svartpeppar
Mosa osten med yoghurt och olja. Smaka av med salt och peppar.