SALLAD MED AVOKADO OCH GRÖNKÅL


4 P O R T I O N E R

Jag gillar att blanda frukt i sallad så att sötma möter sälta. Här kommer ett bra exempel, en riktig höst- och vintersallad med massor av nyttigheter. Är jag väldigt hungrig lägger jag till ett löskokt ägg.


INGRIDIENSER 

2 dl quinoa eller glutenfri mathavre
2 avokador
1 moget päron
300 g orensad grönkål
4 torkade aprikoser eller ½ dl gula russin
50 g tamarirostade sötmandlar
150 g fetaost


CITRON- OCH HONUNGSDRESSING

2 msk citronsaft
4 msk olivolja
1 msk honung
salt, svartpeppar
Koka quinoan enligt anvisning på förpackningen.

Låt svalna. Skär avokadorna och päronet i bitar och repa bladen av grönkålen. Hacka aprikoserna och mandlarna grovt. Blanda samman ingredienserna till dressingen.
Massera grönkålen med 1 msk av dressingen. Blanda med quinoa, avokado, päron och aprikoser. Toppa med mandlar och ost. Häll på resten av dressingen. Servera med äppelyoghurten till.


ÄPPELYOGHURT MED MYNTA

1 äpple
1 kruka mynta
2 dl matyoghurt 10 %
skalet från 1 tvättad citron
salt, svartpeppar


Riv äpplet grovt och krama ur det lite lätt. Finhacka myntabladen. Blanda med yoghurt och citronskal och smaka av med salt och peppar. Ställ kallt.


VARIATION

På våren och sommaren byter jag ut grönkålen mot färsk spenat och quinoan mot färskpotatis. Godast blir då salladen om jag kokar potatisen, delar den och häller på lite
av dressingen när potatisen fortfarande är ljummen. Jag brukar också variera ost efter humör – getost, mozzarella, parmesan, västerbottensost – allt blir gott.


TIPS

Kung markatta har jättegoda snacksmandlar som är rostade med tamari – japansk soja. Nu har jag lärt mig göra dem själv. Jag rostar bara oskalade mandlar i en stekpanna utan fett. När de börjar få färg häller jag på lite ljus japansk soja och tar av från värmen. Mandlarna får en rökig god smak.